Scholen op Curaçao

Spread the love

Scholen op Curaçao – Onderwijs op Curaçao voor uw kinderen

Wanneer u overweegt om te emigreren naar het buitenland dan zijn er ontzettend veel afwegingen die u moet maken. Het onderwijs dat geboden wordt voor uw kinderen in het land van uw keuze is daarbij uiteraard erg belangrijk. Voor ons was dit 1 van de hoofdredenen om ervoor te kiezen om te emigreren naar Curaçao.

In de blog van vandaag beperk ik me tot de basisscholen op Curaçao. Op het eiland noemt men dit Funderend Onderwijs. In een latere blog zal ik meer informatie geven over middelbare scholen op Curaçao en ook over vervolgonderwijs (MBO / HBO / Universiteit).

A. Nederlandse scholen op Curaçao

Curaçao heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aruba en St. Maarten, scholen waar Nederlands onderwijs gegeven. Op deze scholen wordt niet alleen les gegeven in de Nederlandse taal maar ook volgens dezelfde methodes als op scholen in Nederland. Deze Nederlandse scholen op Curaçao zijn aangesloten bij de Stichting NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland) en staan aldus onder toezicht van de Nederlandse onderwijsinspectie.

Er is een uitstekende aansluiting op school wanneer kinderen van Curaçao weer terug verhuizen naar Nederland.

De Nederlandse scholen op Curaçao zijn particuliere scholen wat betekent dat ouders schoolgeld betalen. De kosten van deze basisscholen variëren van ongeveer Naf. 6.000 tot ongeveer Naf. 12.000 per kind per schooljaar. Vaak wordt dit door de werkgever betaald.

Schroeder School

Schroeder School is een school in de wijk Julianadorp. Deze school is vroeger gebouwd voor de kinderen van wie de vader werkte bij de Shell raffinaderij. Omdat dit de grootste school is kun je er altijd wel een plek vinden. Er zijn allerlei mogelijkheden voor kinderen die extra aandacht nodig hebben.

Klein College

Klein College ligt in de wijk Salina en is zo snel gegroeid dat de school is verdeeld over meerdere locaties in 1 straat. Klein College biedt ook ruimte aan kinderen die extra aandacht nodig hebben.

Pipita School

Pipita School in de wijk Jongbloed, is een kleine school met slechts 4 klassen, en per klas 2 groepen. Het is vrij moeilijk om hier een plekje te krijgen omdat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

scholen op curaçao
Speelplein Schroederschool Julianadorp

 

B. Nederlandstalige scholen op Curaçao

De instructietaal op deze scholen is Nederlands maar de methodes waarmee gewerkt wordt en de inhoud van de lesstof zijn niet hetzelfde als in Nederland.
De aansluiting met de Nederlandse school kan iets lastiger zijn maar er wordt prima onderwijs gegeven. Deze scholen zijn erg populair bij de lokale bevolking zodat er lange wachtlijsten zijn voor een plekje op 1 van deze scholen. Probeer daarom uw kind zo snel mogelijk in te schrijven!

Marnix school (protestants)
Johan van Walbeeckschool (Openbaar)
Dr. Albert Schweizer school (protestants)
George Charles Pire College (katholiek)

C. Engelstalige school op Curaçao

De International School Curaçao staat in Emmastad en biedt onderwijs volgens het Amerikaanse systeem. Aan de hoge kwaliteit van onderwijs die hier gegeven wordt hangt wel een fors prijskaartje, zeker in de hogere klassen. Op de website vind je alle informatie over hun lesprogramma en de visie van de school.

 

International School Curacao
Highschool – International School Curacao

D. Papiamentstalige scholen op Curaçao

Er zijn veel scholen in Curaçao met Papiaments als voertaal. De klassen zijn vrij groot (30 kinderen in 1 klas is geen uitzondering) en er is niet veel Papiaments-talig lesmateriaal aanwezig. Daarom komt het ook voor dat er Nederlands lesmateriaal wordt gebruikt terwijl de leraar / lerares de uitleg in het Papiaments doet.

E. Speciaal onderwijs op Curaçao

Dividivi LOM school : deze school is er speciaal voor kinderen die een specifieke hulpvraag hebben waarmee de reguliere basisscholen hen niet voldoende kunnen helpen. Op de website vindt u hun toelatingseisen.

Algemene informatie over scholen op Curaçao

Scholen op Curacao beginnen al vroeg, ergens tussen 7.15 en 8 uur. Daarom zijn de kinderen elke middag vrij, meestal ergens tussen 12.30 en 13.00 uur.

Behalve op particuliere scholen is het nog vrij gebruikelijk om in uniform naar school te gaan. Dit kan zijn in voorgeschreven kleding die via school te kopen is maar vaak zijn de eisen wat soepeler en dragen de kinderen een spijkerbroek met daarop een poloshirt met het logo van hun school.

Neem in ieder geval vanuit Nederland de schoolrapporten van uw kinderen mee en ook een verklaring van de directeur / rector van de school waarin deze verklaart dat uw kind daar lessen gevolgd heeft.

Omdat kinderen in Curaçao niet veilig met de fiets naar school kunnen fietsen worden ze dagelijks gebracht en gehaald. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van de school van uw kinderen wanneer u een huis zoekt. Het is niet handig om iedere dag in Jan Thiel achteraan de file aan te sluiten om uw kind in Julianadorp naar school te brengen.

Hier vindt u een overzicht van beschikbare woningen en hun locatie.

Groetjes!
Margriet Vervoord-Haarhuis