Vervolg Onderwijs Curaçao

Spread the love

Vervolg Onderwijs Curaçao

In mijn vorige blog heb ik geschreven over het basisonderwijs op Curaçao.
Veel mensen die tijdelijk op het eiland verblijven omdat ze worden uitgezonden door defensie of door een (andere) werkgever, kiezen er voor om hun verblijf op het eiland zó te plannen dat ze weer in Nederland wonen vóórdat hun kinderen naar een middelbare school gaan.
Dit is echter helemaal niet noodzakelijk. Op Curaçao is uitstekend vervolgonderwijs beschikbaar.

A. Nederlandse Middelbare school op Curaçao

Het Vespucci College in Julianadorp is gelieerd met de Schroeder basisschool en biedt VMBO, HAVO en VWO opleidingen in het Nederlands. Het is een kleine school die veel aandacht biedt aan de individuele behoeften van haar leerlingen.

Eindexamen kandidaten vliegen in de examenperiode op en neer naar Bonaire waar alle examens afgenomen worden omdat Bonaire sinds 2010 Nederlands grondgebied is. Het diploma dat behaald wordt is een Nederlands Staatsdiploma.

Het Vespucci College is een privéschool en de kosten bedragen tussen de Naf. 12.000 en Naf. 18.000 per jaar, afhankelijk van het studiejaar.

Vervolg Onderwijs Curaçao
Vespucci College – Julianadorp – Curaçao

Het Abel Tasman Lyceum biedt onderwijs in VMBO / VSBO, HAVO en VWO. In het examenjaar kan de leerling kiezen voor een Nederlands of Antilliaans diploma. Het is een erg kleine school met veel persoonlijke aandacht. De kosten van deze privéschool liggen tussen de Naf. 18.000 en Naf. 22.000 per kind per jaar.

In hetzelfde gebouw bevindt zich het Abel Tasman College dat de mogelijkheid biedt om in 1 jaar je diploma te behalen van de laatste 2 jaren van de HAVO of VWO. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Luzac College in Nederland.

B. Nederlandstalig middelbaar onderwijs op Curaçao

Op onderstaande scholen wordt Nederlandstalig onderwijs gegeven in VSBO (In Nederland is dit VMBO), HAVO en VWO. Deze scholen worden gesubsidieerd door de Curaçaose overheid.

Marnix College
Radulphus College
MIL College – Maria Immaculata Lyceum, alleen HAVO / VWO
Albert Schweizer College VSBO
Albert Schwiezer College HAVO/VWO

 

Vervolg Onderwijs Curaçao
Flash mob op schoolplein van MIL College

C. Engelstalige middelbare school op Curaçao

The International School of Curaçao biedt Engelstalig onderwijs volgens het Amerikaanse schoolsysteem. Na de Middle-school (bij ons 2-jarige brugklas) stroom je door naar de High-school die 4 jaar duurt. Met het diploma kun je terecht op vele HBO- opleidingen en enkele universiteiten in Nederland.

D. Papiaments-talige middelbare scholen in Curaçao

Er zijn vele middelbare scholen die VSBO / HAVO en VWO opleidingen verzorgen in het Papiaments. Deze scholen ontvangen subsidie van de Curaçaose overheid. Wil je een compleet overzicht? Stuur me een kort mailtje via deze link en ik stuur het je graag toe.

Na het behalen van een diploma van een middelbare school gaan de meeste jongeren naar Nederland of Amerika voor vervolgonderwijs. Maar ook op Curaçao zijn volop mogelijkheden om verder te studeren.

MBO / HBO:

College of the Dutch Caribbean, CDC, 3-jarige MBO opleidingen met Nederlands diploma
University of the Dutch Caribbean, UDC, 4-jarige HBO opleiding met Nederlands diploma

Beide scholen zijn gevestigd in Landhuis Groot Davelaar. Opleidingen kunnen zowel in voltijd als in deeltijd gevolgd worden waarbij nauw wordt samen gewerkt met scholen in Nederland. Het is mogelijk de opleiding in Curaçao te beginnen en deze in Nederland af te maken (of vice versa).

Vervolg Onderwijs Curaçao
Landhuis Groot Davelaar

University of Curaçao (voorheen UNA)

Deze universiteit biedt universitaire studies in het Nederlands, Engels en Spaans.
Er zijn echter slechts 4 faculteiten:
1. Sociaal Economisch
2. Juridisch
3. Technisch
4. Algemeen

Er zijn nog vele andere opleidingen op Curaçao zoals diverse Engelstalige Medische Universiteiten en een MTS voor technisch onderwijs. Ook wordt MBO en HBO onderwijs op meerdere locaties aangeboden. De opleidingen en scholen die ik in deze blog benoemd heb zijn wel de scholen die het best bekend staan en die goed toegankelijk zijn in combinatie met Nederlandse opleidingen.

Groetjes, Margriet