Moet ik belasting betalen over verhuur inkomsten van mijn huis op Curaçao?

Spread the love

Moet ik belasting betalen over verhuur inkomsten van mijn huis of appartement op Curacao? Het antwoord is geen simpel ‘ja’ of ‘nee’. Het zit zo:

Stel, je denkt erover om een huis te kopen op Curacao met het idee om dat huis te verhuren als je er zelf niet bent. Of je hebt al een huis op Curacao dat je wilt gaan verhuren. Moet je in dit geval belasting betalen en zo ja, aan wie en hoeveel?

Over dit onderwerp is online weinig te vinden en zelfs veel makelaars weten niet precies hoe het zit. Daarom vandaag een blog over dit onderwerp. Hierin lees je of je belasting moet betalen als je je huis of appartement in Curacao verhuurt en zo ja: aan wie.

belasting betalen over verhuur inkomsten
Vakantiehuis Curacao vanaf Euro 92.000

De Belastingdienst Curacao gaat uit 3 mogelijke situaties:

Om te bepalen of je belasting moet betalen over je verhuur inkomsten kijkt de belastingdienst naar de volgende mogelijkheden:

  1. Je verhuurt je huis of appartement langdurig met een minimale aaneengesloten periode van 12 maanden én de huurder is ingeschreven op Curacao (heeft een sedula) en gebruikt het huis voor permanente bewoning. In dat geval betaal je geen belasting als de eigenaar een privé persoon is.
  2. Je verhuurt je huis of appartement langdurig en de huurder is niet ingeschreven op Curacao (heeft geen sedula). In dat geval betaal je 7% omzetbelasting aan de Belastingdienst Curacao. 
  3. Je verhuurt je huis of appartement op Curacao aan vakantiegangers voor kortere periodes. Ook in dat geval betaal je 7% omzetbelasting aan de Belastingdienst Curacao.
  4. Je verhuurt een huis, appartement of kamer voor een periode langer dan 90 dagen maar korter dan 12 maanden. Of je verhuurt een bedrijfspand zoals een winkel, kantoorpand of opslag loods. In beide gevallen betaal je 6% omzetbelasting aan de Belastingdienst Curacao.
belasting betalen over verhuur inkomsten
Kantoren Belastingdienst Curacao in Emmastad

Aan wie moet je belasting betalen over verhuur inkomsten op Curacao?

Tot eind 2015 werd er 7% logeerbelasting (room tax) geïnd door het Toeristenbureau van Curacao (CTB) wanneer mensen een huis of appartement voor een korte periode verhuurden aan vakantiegangers. Echter, zoals we al schreven in onze blog van juli 2016, is deze 7% logeerbelasting per 1 januari 2016 vervangen door 7% omzetbelasting.  Waar voorheen het CTB in Curacao belast was met controle en het innen van de logeerbelasting is dit nu de verantwoordelijkheid van de Belastingdienst.

Aangiftes en betalingen dien je als huiseigenaar tegenwoordig dus te doen bij de Belastingdienst Curacao. Op de aangifte geef je aan hoe hoog je huurinkomsten over een bepaalde periode zijn geweest. Dit kan online via de website van de belastingdienst Curacao op deze link . Ook kun je een papieren aangifteformulier aanvragen. Vervolgens ontvang je een belastingaanslag van 7% van het opgegeven bedrag. Het bedrag van deze aanslag moet je betalen aan de Belastingontvanger. Dit kan wederom online, via telebankieren, of bij de kassa van het belastingkantoor in Emmastad, aan de Regentesselaan z/n te Curacao.

Verhuur je je huis via www.AirBnB.com? Lees dan snel verder!

Momenteel wordt gewerkt aan een overeenkomst tussen de Belastingdienst Curacao en de toonaangevende website www.airbnb.com. De bedoeling is dat AirBnB automatisch 7% kosten/omzetbelasting in rekening brengt op iedere online boeking via de website. AirBnB houdt deze belasting in en verzorgt betaling aan de overheid. Eerder werd een vergelijkbare overeenkomst al gesloten met de overheid van Aruba. Voor Curacao is dit nog niet helemaal rond en tot die tijd dien je dus zelf aangifte te blijven doen.

Wanneer de regeling in werking treedt gaat het als volgt: Als verhuurder moet je een bewijs van betaling, dat je via AirBnB krijgt toegezonden, opsturen aan de Belastingdienst Curacao. Dit opdat zij kunnen controleren of alle door jou verschuldigde omzetbelasting via AirBnB voldaan is. Naar verwachting zullen in de toekomst behalve AirBnB ook andere websites een dergelijke overeenkomst aangaan met de overheid van Curacao.

Daarnaast betaal je natuurlijk ook nog inkomstenbelasting in Nederland over het inkomen dat je met de verhuur verdient. Lees meer hierover op deze link.

Ik hoop dat ik met deze blog een beetje meer duidelijkheid heb kunnen verschaffen over de regels omtrent het betalen van belasting wanneer je je huis of appartement op Curacao verhuurt.

Ben je op zoek naar een huis of appartement op Curacao? Klik hier voor een overzicht van beschikbare koophuizen een appartementen op Curacao!

Heb je meer informatie nodig over dit onderwerp? Stuur me een berichtje met je vragen dan kom ik er zo snel mogelijk via een blog op terug!

Groetjes, Margriet