Hoe homovriendelijk is Curacao? Acceptatie van mensen van de LGBT gemeenschap in de Caribbean.

Spread the love

Mijn blog van vandaag gaat over acceptatie van de LGBT gemeenschap in de Caribbean. De reputatie van diverse Caribische eilanden met betrekking tot acceptatie van de LGBT gemeenschap is niet altijd positief. Met name op eilanden zoals Haiti en Jamaica is de acceptatie van mensen van de LGBT gemeenschap niet bijzonder groot. Echter, op de ABC eilanden, Aruba, Bonaire en Curacao, is dit gelukkig anders. Vooral Curacao staat bekend als homovriendelijk. Misschien komt het door de Nederlandse invloed op deze eilanden?

Aruba, Bonaire of Curacao als LGBT vakantiebestemming?

Alhoewel zowel Aruba als Bonaire op allerlei websites genoemd worden als ‘gay friendly destinations’ springt Curacao er toch wel bovenuit. Curacao is een homovriendelijke vakantiebestemming. In 2015 won Curacao de ‘Destination Pioneer Award’ die jaarlijks toegekend wordt door The International Gay & Lesbian Travel Association (IGLTA). De IGLTA prees Curacao als reisbestemming die open staat voor bezoekers ongeacht hun religie, seksuele geaardheid en ras. In Los Angeles  nam Andre Roijer namens het Curacao Toeristen Bureau (CTB) de prijs in ontvangst.

Boottocht met tijdens de Curacao Price
Boottocht tijdens de Curacao Pride

Curacao Pride

Het CTB  promoot het eiland Curacao binnen de LGBT gemeenschap met speciale websites zoals www.gaycuracao.com en www.pinkcuracao.com. Ook organiseert het CTB in 2017 voor de vijfde achtereenvolgende keer de Curacao PRIDE . Curacao Pride is inmiddels uitgegroeid tot een 5-daags evenement. Tijdens de Curacao Pride zijn er feesten, bijeenkomsten, een boottocht en natuurlijk de grote optocht met een enorme vlag in regenboogkleuren door Willemstad. Het Floris Suite Hotel in Piscadera is de locatie waar de meeste evenementen plaatsvinden, onder andere in de door Jan des Bouvrie ingerichte Rainbow Lounge.

Het is mede aan het Floris Suite Hotel te danken dat het eiland Curacao homo vriendelijker is geworden de afgelopen jaren. Het Floris Suite Hotel is geen ‘gay hotel’. De enige voorwaarde om gast te zijn in dit hotel is dat je 18 jaar of ouder bent.  Juist omdat in het hotel een goede mix te vinden is van hetero- en homo gasten is het hotel zo populair. In de Rainbow Lounge (lobby) van het Floris Suite Hotel vindt iedere vrijdagavond de ‘gay happy hour’ plaats. Er hangt een gezellige sfeer en het is erg leuk om af en toe naartoe te gaan.

 

Trouwen op Curacao – mensen van zelfde sekse

Homo Huwelijk op de ABC eilanden

Een burgerlijk huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht (in de volksmond beter bekend als het ‘homohuwelijk’)  werd in 2001 in Nederland geïntroduceerd. Het is inmiddels een breed geaccepteerd en normaal verschijnsel geworden. Op de BES eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) is het homo huwelijk officieel toegestaan sinds 10 oktober 2012. Op Bonaire duurde het tot 21 april 2016 voordat het eerste lokale homostel in het huwelijksbootje stapte.

Aruba en Curacao kennen het homohuwelijk niet. Als 2 mensen van hetzelfde geslacht willen trouwen dan is dit in Aruba en Curacao dus niet mogelijk. Echter, partners van hetzelfde geslacht die in het buitenland getrouwd zijn mogen zich in Aruba en op Curacao wel laten registreren als echtpaar. Dit laatste is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad in 2005. In deze uitspraak stelde de Hoge Raad dat de Nederlandse huwelijksakte van een homopaar uit Nederland geldig is binnen het hele Nederlandse Koninkrijk.

Ook op Curacao is het homohuwelijk dus niet erkend. Het eiland is echter wel een bijzonder populaire bestemming binnen de LGTB gemeenschap, juist voor diegenen die in het huwelijk willen treden. Diverse huwelijksplanners hebben zich gespecialiseerd in deze markt en bieden huwelijksfeesten en -vieringen aan op de meest prachtige eilandlocaties. Wellicht dat het over enkele jaren ook mogelijk wordt voor mensen van dezelfde sekse om in Curacao in het huwelijk te treden.

Als hier verandering in komt zal ik er zeker een nieuwe blog over schrijven!

Groetjes Margriet