Bouw nieuw ziekenhuis Curaçao

Spread the love

Het is al enige tijd geleden dat ik voor de laatste keer een blog geschreven heb.
Reden hiervoor is niet alleen de zomervakantie maar ook het feit dat mijn man zijn enkel gebroken had. Hij is hiervoor opgenomen en geopereerd in het St. Elisabeth Hospitaal oftewel het Sehos ziekenhuis in Curaçao.

Vandaar vandaag een blog over ziekenhuizen in Curaçao en de gezondheidszorg in Curaçao.

De ziekenhuizen van Curaçao

In Curaçao zijn 4 ziekenhuizen:

 • Het Sint Elisabeth Hospitaal oftewel SEHOS
  Algemeen ziekenhuis met Rooms Katholieke signatuur, ongeveer 375 bedden
 • Kliniek Dr. J. Taams, oftewel De Taams Kliniek
  Particulier ziekenhuis, ongeveer 50 bedden
 • Het Advent Ziekenhuis (geen website beschikbaar)
  Christelijk particulier ziekenhuis, ongeveer 40 bedden
 • Pain Clinic & Medical Center Pos Cabai
  Pijn kliniek, ongeveer 20 bedden

Het SEHOS – St. Elizabeth Hospitaal

Het Sehos is sinds 1855 gevestigd in een prachtig gebouw met art deco details en glas-in-lood ramen in het hartje van Otrabanda, Willemstad. Hier wordt primair medische zorg gegeven aan de bevolking van Curaçao. Daarnaast worden mensen van kleinere eilanden uit de omgeving vaak doorverwezen naar dit ziekenhuis op Curaçao.

nieuw ziekenhuis Curaçao
Voorzijde Sint Elisabeth Hospitaal te Otrabanda, Curaçao

Patiënten van het Sehos worden, afhankelijk van hun ziektekosten verzekering op Curaçao, opgenomen in een ziekenhuiskamer van de 1e, 2e of 3e klasse. In de tweede en derde klasse lig je met 2 of meer mensen op een kamer zonder airco. Wel is het ziekenhuis zo gebouwd dat er altijd voldoende frisse lucht door de kamers stroomt voor de nodige verkoeling.

Wil je wel air conditioning in het ziekenhuis dan kan je geplaatst worden in een eerste klas ziekenhuis kamer mits er beschikbaarheid is. Je moet dan wel cash een borg storten en er is een meerprijs van ong. Naf. 300,00 per nacht die je zelf moet betalen.

In een 1e klas kamer heb je een eigen 1-persoons kamer met airco, TV, kluisje, koelkast, kledingkast, tafel met stoelen en een eigen badkamer. Ook is er voor de kamer een terras met ligbed en stoelen waar de patiënt alleen of met zijn gasten kan gaan zitten. De uitstraling is enigszins gedateerd maar de ziekenhuis bedden zijn modern en van uitstekende kwaliteit en alles is schoon en netjes.

Bouw nieuw ziekenhuis Curaçao – Hospital Nobo Otrabanda

Begin dit jaar is er een begin gemaakt met de langverwachte bouw van een nieuw algemeen ziekenhuis in Curaçao dat het Sehos moet gaan vervangen. De (voorlopige) naam van dit nieuwe ziekenhuis op Curaçao is Hospital Nobo Otrobanda.

Het ziekenhuis is ontworpen door OeverZaaijerLyongo Architecten in samenwerking met EGM Architecten en zal worden gebouwd door de Nederlandse firma Ballast Nedam uit Nieuwegein. Verwachte opleverdatum van de bouw is december 2016. Kijk voor plattegronden, artist impressions en foto’s op de Facebook pagina van Hospital Nobo Otrobanda.

nieuw ziekenhuis Curaçao
Artist Impressions van Hospital Nobo Otrabanda
nieuw ziekenhuis Curaçao
Artist Impressions van Hospital Nobo Otrabanda

In dit filmpje zie je prachtige beelden van de buitenzijde van Hospital Nobo Otrabanda Curaçao. Aan het begin van het 2 minuten durende filmpje zie je rechts van het nieuwe ziekenhuis het huidige ziekenhuis liggen (met zwart dak).

Status gezondheidszorg Curaçao

De bewoners zijn uiteraard bijzonder blij dat er eindelijk een begin is gemaakt met de bouw van het nieuwe ziekenhuis op Curaçao. We zijn ervan overtuigd dat de gezondheidszorg met de bouw van het nieuwe ziekenhuis naar een hoger niveau getild zal worden.

De prachtige werkomgeving met de nieuwste apparatuur zal niet alleen resulteren in een toename van het aantal doorverwezen patiënten uit omringende eilanden. Het zal ongetwijfeld ook een aantrekkingskracht hebben op dokters uit het buitenland die op Curaçao hun medische beroep willen komen uitoefenen.

De Taams Kliniek op Curaçao verkeert momenteel (september 2014) in financiële problemen. Dit heeft meerdere oorzaken. Samen met de overheid wordt bekeken of de Taams Kliniek in de huidige vorm nog te redden is. Een andere optie zou kunnen zijn dat de Taams Kliniek haar zelfstandigheid verliest en dat ze verder gaat als dependance van het Sehos ziekenhuis. Duidelijkheid hierover wordt in de komende maanden verwacht.

Mocht je meer willen weten over medische instellingen of de gezondheidszorg op Curaçao, stuur me een berichtje!

Heeft u na het lezen van mijn blog over de aantrekkelijke pensionado regeling op Curaçao en mijn blog over het nieuwe ziekenhuis op Curaçao interesse om na uw pensioen te verhuizen naar dit prachtige eiland? Kijk hier voor informatie over koopwoningen op Curaçao.

Groetjes, Margriet