Ondernemen op Curaçao

Spread the love

Als je wilt ondernemen op Curaçao dien je een aantal licenties te verkrijgen. De tijd die nodig is om de benodigde licenties te verkrijgen varieert, dit is afhankelijk van de complexiteit van de juridische vorm van de onderneming. Hoewel een N.V. of B.V. in één dag opgericht kan worden duurt het een paar weken om de daarvoor benodigde licenties te verkrijgen.

Om een eigen onderneming te kunnen starten op Curaçao dient u een aantal formele stappen te ondernemen.

Oprichten van een Stichting, B.V. of N.V.

Wanneer u wilt ondernemen op Curaçao met beperkte aansprakelijkheid zoals een B.V. of een N.V. vindt de oprichting, net als in Nederland, plaats door middel van een notariële akte. Dit geldt ook voor oprichting van een Stichting of een Stichting Particulier Fonds.

Een op Curaçao gevestigde notaris zal de akte van oprichting van de onderneming / rechtspersoon ondertekenen in het bijzijn van de oprichters. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een volmacht indien de oprichters niet bij het passeren van de akte aanwezig kunnen zijn.

De oprichter van de onderneming dient deze volmacht dan te ondertekenen in het bijzijn van een Nederlandse notaris die vervolgens de volmacht legaliseert en deze verstuurd aan zijn Curaçaose collega.

Iedere onderneming dient tenminste één oprichter te hebben, dit kan een individu zijn of een rechtspersoon.

De notaris op Curacao registreert de rechtspersoon bij de Curaçaose Kamer van Koophandel & Industrie die zich in het centrum van Punda bevindt.

Kantoor Dienst Economische Zaken in Otrabanda, Curacao
Kantoor Dienst Economische Zaken in Otrabanda, Curacao

Benodigde licenties om te ondernemen op Curaçao

De belangrijkste licenties die nodig zijn voor oprichten van een onderneming:

Vergunning van de Ministerie van Economische Ontwikkeling die de rechtspersoon toestemming geeft om op het eiland te opereren. Dit ministerie staat bekend als Dienst Economische Zaken (DEZ) en heeft haar kantoor in Otrabanda naast het grote busstation.

Daarnaast dient iedere directeur van de onderneming in het bezit te zijn van een verblijfsvergunning van het eiland Curaçao. Voor een directeur zonder Nederlands paspoort geldt daarnaast de verplichting om een werkvergunning aan te vragen.

In principe gaat het oprichten van een onderneming in Curaçao zoals u dat in Nederland gewend bent. In latere berichten zal ik meer gedetailleerde informatie hierover geven.

Interesse om een eigen bedrijf te starten op Curaçao? Hier vindt u een overzicht van alle commerciële kooppanden op Curaçao.

Notarissen op Curaçao

Curaçao heeft 10 beëdigde notarissen en ook enkele kandidaat notarissen. In 2014 hebben een aantal notarissen een nieuw samenwerkingsverband aangegaan terwijl anderen juist een eigen kantoor gestart zijn. Hieronder de huidige situatie en contactgegevens van de acht notariskantoren op Curaçao.

Burgers & Fung-A-Loi Notarissen
Neptunusweg 52
Tel. +5999 737 0877

Notariskantoor Chatlein
Rooi Catootjeweg 16
Tel. +5999 – 738 1414

Notariskantoor Eshuis
Rooi Catootjeweg 1
Tel. +5999 – 736 5222

Notariskantoor Kleinmoedig
Caracasbaaiweg 125
Tel. +5999 – 465 4900

Notariskantoor Mr. A.P. van der Pluim-Vrede
Neptunusweg 18
Tel. +5999 – 737 4377

Notariskantoor Naaldijk
Kaya W.F.G. Mensing 32
Tel. +5999 – 461 2219

Notarispraktijk Hu-A-Ng B.V.
Mercuriusstraat 15
Tel. +5999 – 462 8111

Simon & Steenbaar, Notarissen
Kaya Flamboyan 14A
Tel. +5999 – 737 1117

Heeft u meer vragen over ondernemen om Curaçao? Stuur me dan een email en ik zal contact met u opnemen.

groetjes, Margriet