Carnaval Curaçao – Een seizoen vol feest

Spread the love

Carnaval Curaçao – Een seizoen vol feest, de titel zegt het al. Op Curaçao is carnaval meer dan alleen een grote parade, het is een maand lang feest. Het begint met de jump-ups, jump-ins en het Tumba festival en eindigt met meerdere parades door de stad en op Banda Bou. In dit blog lees je alles over dit festijn.

Carnaval Curaçao: de ontwikkeling

Het Curaçaose carnaval is een samensmelting van diverse carnavalsvieringen. In het verleden brachten diverse bevolkingsgroepen zoals Nederlandse kolonisten, immigranten uit Aziatische landen, de Creoolse middenklasse en mensen van de Oost-Caribische eilanden, ieder hun eigen vorm van carnavalsfeesten en straatparades mee naar Curaçao.

Halverwege de 20e eeuw begonnen al deze invloeden met elkaar te versmelten tot één enorme nationale, culturele manifestatie op het eiland, waaraan mensen van bijna vijftig verschillende nationaliteiten meedoen.

carnaval curaçao
Carnaval in Curaçao is vooral kleurrijk

Het carnaval is zonder twijfel de grootste en belangrijkste culturele manifestatie van Curaçao. Het neemt bijna de hele bevolking in beslag door middel van wedstrijden (Tumba muziek en Calypso festivals), schoonheidsverkiezingen, privé- en openbare feesten en straatparades tijdens de eerste weken van het jaar.

Veel mensen komen speciaal in deze tijd van het jaar naar het eiland om mee te lopen in één van de optochten of om, net als tienduizenden anderen, plaats te nemen langs de route om de deelnemers te bewonderen en feest te vieren.

Wanneer je mee wilt lopen moet je je aansluiten bij een groep. Zij zorgen voor je kostuum en ook voor eten en drinken onderweg. Prijzen variëren van een paar honderd gulden om je aan te sluiten bij een kleine carnavalsgroep tot duizenden guldens als je je aan wilt sluiten bij een groter gezelschap. Deze laatste groep heeft wel de meest prachtige kostuums en daarin zit een groot deel van je bijdrage.

carnaval Curaçao
Geen individuele deelnemers, alleen groepen

Curaçao Carnaval 2015

Het carnavals seizoen van 2015 begon al op 28 december 2014 met de opening. In januari waren de verkiezingen van de Carnavals Prins en Koningin en werden ook de voorrondes gehouden voor het Tumba festival. Een Tumba is het officiële carnavalslied voor het jaar. Op 30 januari werd tijdens de finale het winnende Tumba lied gepresenteerd.

Daarna is het tijd voor de carnavals optochten in Curaçao. Hieronder een kort overzicht:

1 februari: Paarden Parade
8 februari: Kinder Parade
13 februari: Tiener Parade
15 februari: Grote Parade oftewel ‘Gran Marcha’
16 februari: Kinder Vaarwel Parade
17 februari: Grote Vaarwel Parade, dit is dezelfde optocht als de Gran Marcha maar dan ’s avonds in het donker.

Carnaval Curaçao
Prachtige kostuums voor deze groep

Daarnaast zijn er talloze ‘jump-ups’ en ‘jump-ins’. Dit zijn carnavalsfeesten van bedrijven of verenigingen. Het kan ook een optocht zijn met na afloop een feest. Houd je van carnaval? Dan moet je zeker eens in deze periode het eiland bezoeken, het is meer dan de moeite waard.

Op deze website vindt u alle informatie over Carnaval op Curaçao

Groetjes! Margriet