Openbaar vervoer Curaçao

Spread the love

Hoe zit het met het openbaar vervoer op Curaçao?

Het openbaar vervoer op Curaçao is, in vergelijking met Nederland, beperkt. Curaçao kent 2 typen openbaar vervoer om mee over het eiland te reizen namelijk:

  • ‘konvoi’ bussen, deze lijken het meest op het openbaar vervoer in Nederland
  • particuliere bussen, deze kun je herkennen aan het woord ‘BUS’ op de kentekenplaat
Openbaar vervoer Curaçao
Konvoi bus – openbaar vervoer – busdiensten Curaçao

De belangrijkste opstapplaatsen voor de particuliere bussen zijn:

  • bij het postkantoor bij Waaigat in Punda, hier vertrekken 12 ‘konvoi’ bussen
  • bij de rotonde naast de Cinemas bioscoop in Otrobanda, hier vertrekken 9 ‘konvoi’ bussen

Hoe werkt het openbaar vervoer op Curaçao?

Je betaalt cash als je instapt aan de buschauffeur. Een rit binnen de stad kost Naf. 2,00 en wil je verder zoals bijv. naar Westpunt dan betaal je Naf. 2,50. De meeste bussen binnen de stad rijden ieder uur, naar Westpunt iedere twee uur en op zondag rijden er minder bussen.

Er zijn overal bushaltes waar je kunt wachten op de volgende bus. Als je echter onderweg in wilt stappen en je bent niet in de buurt van een bushalte, dan zwaai je met je hand als er een bus nadert. Als er voldoende plaats is stopt de bus en kun je instappen. Je zegt dan tegen de chauffeur waar je uit wilt stappen.

’s Avonds na 23.00 uur zijn er vrijwel geen busdiensten meer. Het is beter om dan met een taxi naar huis te gaan.

Taxi’s op Curaçao

Daarnaast zijn taxi’s beschikbaar bij de Pontjesbrug in Willemstad en bij de grote hotels. Deze auto’s of busjes zijn te herkennen aan het woord ‘TAXI’ op de kentekenplaat. Er zijn ook taxi centrales die je kunt bellen om je thuis op te laten halen. De meeste bezoekers huren echter een auto omdat het niet duur is en het geeft je zoveel meer vrijheid om het eiland te leren kennen.

Als je hier woont is een auto wel haast onontbeerlijk om naar school of werk te gaan of om boodschappen te doen.

Fietsen op Curaçao – Met de fiets naar school of naar je werk?

Het is erg jammer als je in Nederland gewend was om vrijwel alles met de fiets te doen, maar in Curaçao is het vrijwel niet te doen. Curaçao heeft bijna geen fietspaden en het is vrij gevaarlijk om op de weg naast de auto’s te fietsen. Zeker in het spitsuur. Daarnaast is het zo warm dat je helemaal bezweet aan zou komen op je bestemming en dat is niet prettig als de airconditioning op school of werk op ‘koud’ staat.

Openbaar vervoer Curaçao
Fietsen als sport op Curaçao

Er wordt wel veel gefietst op Curaçao maar dan op een mountainbike of wielrenfiets voor de sport. Er zijn mooie routes en doordat het eiland niet bepaald vlak is zijn dit uitdagende ritten voor de geoefende sporter. Echter puur als vervoermiddel om naar je werk te gaan is de fiets op Curaçao niet aan te raden.

Wil je er meer over weten of heb je vragen? Stuur me een mailtje.

Groetjes, Margriet