Visum aanvraag en reis documenten voor Aruba, Bonaire en Curacao

Spread the love

Vandaag een blog voor mensen die op vakantie gaan naar Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, St. Eustatius of St. Maarten. Moet je een visum aanvragen als je op vakantie wilt naar één van deze eilanden?

Staatkundige verhoudingen van de eilanden

Je weet waarschijnlijk wel dat Aruba, Bonaire en Curacao (ABC eilanden) net als Saba, St. Eustatius en St. Maarten, onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden. Maar de staatsvorm is niet voor alle eilanden hetzelfde.
Vroeger behoorden al deze eilanden tot de Nederlandse Antillen, maar in 1986 verkreeg Aruba de Status Aparte en werd daarmee een zelfstandig land binnen het koninkrijk.

Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven. St. Maarten en Curacao kregen dezelfde status als Aruba en werden dus ook een zelfstandig land.

In de nieuwe staatkundige verhoudingen werden Bonaire, St. Eustatius en Saba (de BES eilanden) alledrie een gemeente van Nederland. De BES eilanden worden tegenwoordig ook wel Caribisch Nederland genoemd.
Als je deze eilanden bezoekt herken je veel echt Nederlandse dingen die er voor 2010 niet waren zoals Nederlandse verkeersborden en politie- en douanebeambten die dezelfde werkkleding dragen als hun collega’s in Europees Nederland.

visum-en-reisdocument-voor-curacao
Maxima en Willem-Alexander in Willemstad op 10-10-2010

Visum voor Aruba, Bonaire en Curacao

Als je vanuit Nederland reist naar Aruba, St. Maarten, Curacao of de BES eilanden dan hoef je geen visum aan te vragen.

Wat je wel nodig hebt zijn 3 dingen:
a. een paspoort dat geldig is tot na je verblijf
b. een retour ticket of een doorreis ticket naar een andere bestemming
c. een volledig ingevulde landingskaart

Dit laatste is een document dat je thuis al online in kunt vullen (Curacao) of dat je uitgereikt krijgt in het vliegtuig. In dit document geef je informatie over het doel van je reis en hoe lang je op het eiland verblijft. Ook geef je het adres op waar je verblijft. Als je de kaart online ingevuld hebt hoef je niets meer te doen. Als je de landingskaart in het vliegtuig met pen ingevuld hebt dan lever je deze in bij de douane wanneer die je paspoort controleert. Je krijgt een stempel in je paspoort en je kunt verder naar de bagageband voor je koffer.
Heel eenvoudig dus.

Prettige reis!

visum-en-reisdocumenten-curacao