Tropische Storm / Orkaan Matthew Curacao 2016

Spread the love

Ga je verhuizen naar 1 van de ABC eilanden en maak je je  zorgen over orkanen en tropische stormen? Hier lees je meer over het orkaanseizoen van 2016 en Orkaan Matthew.

Wel of geen orkanen en tropische stormen op Curacao?

Curacao is een benedenwinds eiland en ligt dus buiten het orkaangebied, net als Aruba en Bonaire. ‘Benedenwinds’ geeft de positie van de eilanden aan ten opzichte van de heersende noordoostelijke passaatwinden. Het komt dan ook zelden voor dat er een waarschuwing uitgaat voor orkanen of tropische stormen op ons eiland.

Orkaan Matthew Curacao – 30 september 2016

Maar een paar dagen geleden was er wel degelijk een dreiging door de tropische storm MATTHEW . Deze tropische storm werd steeds sterker op zijn weg naar de ABC eilanden. Dreigende beelden op internet kwamen onafgebroken bij ons eilandbewoners binnen.

Orkaan Matthew 2016
Radarbeelden van orkaan Matthew 2016

Voor vandaag, vrijdag 30 september 2016, stonden de eilandelijke verkiezingen op het programma. Verder was het een gewone vrijdag. De voorspelling was dat orkaan Matthew donderdagavond laat de ABC eilanden zou bereiken. Op Curacao zorgen orkanen en tropische stormen niet voor weggerukte bomen en huizen zoals op sommige andere tropische eilanden. Echter, er kan wel degelijk veel schade aangericht worden, vooral door wateroverlast. Er werden dan ook allerlei voorspellingen gedaan voor de kracht van de wind, de hoogte van de golfen en de enorme hoeveelheid regenwater die de eilanden moesten verwerken.

Voor alle scholen, banken en veel winkels werd aangekondigd dat ze vrijdag dicht zouden blijven. Ouders konden dan veilig thuisblijven bij hun kinderen die dag. De verkiezingen werden uitgesteld naar volgende week woensdag. Bovendien werd het bedrijfsleven opgeroepen om hun kantoren ook te sluiten, een oproep waaraan massaal gehoor werd gegeven.

Gisterenavond zaten de meeste mensen dan ook in (vreselijke) afwachting met hun gezin thuis. Tuinmeubelen in de woonkamer, alle ramen en deuren dicht en toen…….. gebeurde er helemaal niets. Zelfs niet een beetje, zelfs niet later in de nacht.

Opluchting alom natuurlijk en ook wel een beetje grappig. Nadat we de hele week de dreigende radarbeelden op internet hadden bestudeerd bleek deze (nep) voorspelling die als grap online stond nog het meest accurate beeld:

Orkaan Matthew 2016
Orkaan Matthew omzeilt Curacao in 2016

Op Aruba en Bonaire was veel regenval en ook heftige winden. De boulevard in Bonaire werd overspoeld door enorme golven en er zal best schade geweest zijn, maar het is op alle drie de eilanden enorm meegevallen gelukkig en voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Voor nu dus een lekker lang weekend voor vrijwel iedereen op het eiland. Ook leuk!

Wil je meer weten over orkanen en tropische stormen in de Caribbean en met name op de ABC eilanden?

Lees dan mijn eerdere blog over dit onderwerp.

Groetjes! Margriet