Orkanen en tropische stormen op Curacao

Spread the love

Afgelopen week kwam de eerste orkaan van het orkaanseizoen 2015 in het nieuws. Daarom vandaag een blog met informatie over dit onderwerp.

Het orkaanseizoen in het Caribisch gebied duurt officieel van juni tot en met november. Tijdens deze periode ontstaan er op de Atlantische Oceaan, in de Golf van Mexico en in de Caribische Zee gemiddeld 10 tropische stormen met windsnelheden tussen de 61 km en 119 km per uur. Wanneer de windsnelheden toenemen en hoger zijn dan 119 km per uur dan heeft de storm zich ontwikkeld tot een orkaan.

Orkanen zijn in te delen in verschillende categorieën waarvan categorie 5 de hoogste is. Een orkaan van categorie 5 kent gemiddelde windsnelheden boven 250 km per uur en rukwinden tot zelfs 375 km per uur, met recht dus wel iets om je zorgen over te maken.

Wat is het gevaar van een tropische storm of een orkaan?

  • krachtige rukwinden kunnen gebouwen en installaties vernielen
  • gevaar in het verkeer door bijv. omgewaaide bomen
  • lage gebieden lopen het risico onder water te lopen als gevolg van langdurige regenval
Tropische Stormen en Orkanen Curaçao
Wateroverlast na tropische storm Tomas in 2010. Orkanen Curaçao?

Orkanen Curacao?

Curacao behoort, net als Aruba, Bonaire en diverse Venezolaanse eilanden, tot de benedenwindse eilanden die buiten het orkaangebied liggen. De naam ‘benedenwinds’ verwijst naar de ligging van de eilanden ten opzichte van de heersende noordoostelijke passaatwinden. Curacao is tijdens het orkaan seizoen letterlijk een veilige haven voor schepen van de bovenwindse eilanden die uit voorzorg hier naartoe gevaren worden.
Vijf jaar geleden was de laatste keer dat een tropische storm met de naam “Tomas” voor problemen zorgde op Curacao. Met name de enorme wateroverlast kunnen veel bewoners van het eiland zich nog goed herinneren.

St. Maarten, Saba en St. Eustatius zijn bovenwindse eilanden. Deze eilanden liggen dus minder gunstig en de bewoners van deze eilanden moeten elk orkaanseizoen dan ook voorzorgsmaatregelen nemen om eventuele schade tijdens het orkaan seizoen tot een minimum te beperken. Vandaag trekt de orkaan Erika over deze eilanden en op dergelijke dagen zijn de scholen en veel winkels gesloten. Ook de vliegvelden zijn gesloten en alle vluchten geannuleerd. Er wordt met name veel overlast verwacht van hevige regenval en de daardoor ontstane modderstromen.

De bevolking wordt verzocht om zich voor te bereiden door:

  • het verwijderen van losliggende (bouw)materialen
  • het afzagen van boomtakken die dichtbij de woning hangen
  • het vastbinden van losse zaken zoals een ‘groene bak’ voor huisafval en gasflessen
  • het in huis halen van een transistor radio en evt. blik voedsel voor een paar dagen.
Tropische Stormen en Orkanen Curaçao
Tropische storm Danny trekt over St. Maarten in 2015

De namen van de stormen voor 2015 zijn:

Ana – Bill – Claudette – Danny – Erika – Fred – Grace – Henri – Ida – Joaquin – Kate – Larry – Mindy – Nicholas – Odette – Peter – Rose – Sam – Teresa – Victor – Wanda

Ana, Bill en Claudette zijn niet uitgegroeid tot een orkaan. Danny was daarmee de eerste orkaan van het orkaanseizoen 2015. Gelukkig was deze echter alweer afgezwakt tot een tropische storm voordat de eilanden Saba en St. Eustatius bereikt werden. Erika trekt wel over de bovenwindse eilanden als een orkaan klasse 1.

Met goede voorbereiding komt het gelukkig zelden voor dat er gewonden vallen bij een klasse 1 orkaan.

Heb je nog vragen? Stuur me dan een email.

Groetjes Margriet Vervoord-Haarhuis