Tijdelijk je huis in Nederland verhuren

Spread the love

Tijdelijk wonen in Curaçao?

Wat zijn de gevolgen als je voor een korte tijd naar een tropisch eiland verhuist en je je eigen huis in Nederland wilt verhuren?

Veel mensen kiezen ervoor om voor een (paar) jaar naar Curacao te verhuizen. Dit kan zijn omdat ze voor een bepaalde periode uitgezonden worden door hun werkgever, maar ook bijvoorbeeld omdat ze een sabbatical nemen. Wat is een leukere bestemming voor een sabbatical dan Curacao?

In deze gevallen kun je besluiten om je eigen huis in Nederland aan te houden zodat je er na je verblijf in Curacao zelf weer kunt gaan wonen.
Vandaag dan ook een korte blog met extra informatie voor mensen de besluiten om voor een korte periode naar Curacao te verhuizen waarbij ze hun eigen huis in Nederland niet verkopen.

 

Tijdelijk verhuizen naar Curacao
Tijdelijk verhuizen naar Curacao

Je huis in Nederland verhuren.

Stel je gaat tijdelijk op Curacao wonen en gedurende deze periode verhuur je je huis in Nederland. Is je huis dan nog aan te merken als ‘eigen woning’ voor de aangifte inkomsten belasting in Nederland?

Het antwoord op deze vraag is ‘nee’; je kunt de hypotheekrente voor je huis in Nederland niet aftrekken bij je Nederlandse aangifte inkomsten belasting (box 1) als je de woning (tijdelijk) verhuurt, ook al is het maar voor een paar maanden.

Wanneer je tijdelijk in Curacao woont en aldus aangifte inkomstenbelasting doet als buitenlandse belastingplichtige dan mag je je huis in Nederland alleen aanmerken als ‘eigen woning’ indien je dit huis gedurende deze periode helemaal niet verhuurt.

Uitzendregeling

Er is weliswaar een uitzendregeling van toepassing maar volgens een uitspraak van de Hoge Raad van 20 februari 2015 mag je huis tijdens de hele uitzendperiode niet verhuurd worden om in aanmerking te komen voor deze uitzendregeling. Pas als je weer terugkeert naar Nederland en zelf het huis weer gaat bewonen mag deze woning terug in Box 1 bij de aangifte inkomsten belasting.

Bron: Hoge Raad 20 februari 2015

Meer weten?

Lees ook mijn blog: Tweede huis op Curacao – gevolgen voor belasting Nederland

Blijf vooral deze blog lezen en mail me gerust als je een vraag hebt die ik nog niet behandeld heb.
Groetjes Margriet