Verhuizen naar Curaçao

Spread the love

Verhuizen naar Curaçao: uw inboedel

Wanneer u (een deel van) uw inboedel mee wilt nemen wanneer u verhuist naar Curaçao dan is het verstandig om dit lang van tevoren te regelen. Wanneer u uw verhuizing laat regelen door een internationaal verhuisbedrijf dan kunnen zij u een offerte sturen. Vraag offerte aan bij minimaal 2 verschillende bedrijven. U kunt er ook voor kiezen om zelf alles te regelen maar er komt veel bij kijken!

Vervoer over de Atlantische Oceaan per boot of vliegtuig

Wanneer u uw complete inboedel mee verhuist zult u er waarschijnlijk voor kiezen om een deze te verschepen met een zeecontainer. Wanneer u maar weinig persoonlijke spullen mee wilt nemen omdat u bijvoorbeeld een gemeubileerde woning hebt gehuurd / gekocht dan kunt u uw bezittingen ook per vliegtuig laten vervoeren. Voordeel is natuurlijk dat u in dit geval niet lang op uw spullen hoeft te wachten. De kosten zullen wel veel hoger zijn.

investeringsaftrek voor monumentale panden
Deel van de Handelskade in Willemstad

Invoerrechten

Voor uw persoonlijke inboedel en uw auto(s) hoeft u geen invoerrechten te betalen wanneer u over een werk- of verblijfsvergunning beschikt. Nederlanders moeten een “Van Rechtswege Verklaring” kunnen overleggen. U moet uw inboedel en auto bovendien inklaren binnen 6 maanden nadat u zich heeft ingeschreven bij het bevolkingsregister van Curaçao (Kranshi).

Daarnaast moet u aan kunnen tonen dat de goederen uw persoonlijke eigendommen zijn. Hiertoe kunt u aankoopnota’s meenemen, deze moeten wel ouder zijn dan 6 maanden. Voor nieuwe spullen geldt dat deze niet vrijgesteld zijn van invoerrechten.

U dient een complete inboedel lijst van uw persoonlijke spullen te overleggen aan de douane autoriteiten op Curaçao. Als uw verhuizing geregeld wordt door een Internationale Verhuizer dan zal deze dit voor u verzorgen.

Teruggaaf van B.T.W.

Voor nieuwe spullen geldt dat het mogelijk is om deze te kopen bij Nederlandse bedrijven waar u geen BTW hoeft te betalen. Dit scheelt u maar liefst 21% op uw aankoopprijs in Nederland. De bedrijven leveren de goederen direct af bij uw verhuizer. In Curaçao betaalt u dan wel invoerrechten over deze (nieuwe) spullen.

Als particulier kunt u in sommige gevallen ook uw BTW terug ontvangen. Vraag dan bij aankoop een speciale bon bij de winkel. Dit kan o.a. bij Media Markt en De Bijenkorf. Wanneer u uit Nederland vertrekt gaat u met uw aankoop bon langs bij de reizigers balie op Schiphol.

U vult een aantal formulieren in en het bedrag wordt later op uw bankrekening gestort. U dient wel te kunnen aantonen dat u uitgeschreven bent bij de Burgerlijke Stand in Nederland om aanspraak te kunnen maken op deze teruggaaf.

Vervreemdingsverbod

Gedurende 12 maanden na de verhuizing van uw persoonlijke bezittingen naar Curaçao zoals auto’s, pleziervaartuigen enz., mag u deze niet verkopen aan derden. Voor andere goederen geldt dit verbod niet, er mag echter geen sprake zijn van handel.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met me op!

Groetjes
Margriet