Met pensioen in Curacao – oudedagsvoorzieningen in Curacao en pensioensparen

Spread the love

Denk je erover om met pensioen in Curacao te gaan? Wil je meer weten over oudedagsvoorzieningen in Curacao en over regels omtrent pensioensparen in Curacao?

Voor alle mensen die erover denken om hun oude dag door te brengen op ‘Dushi Korsou’ heb ik vandaag een blog geschreven over de oudedagsvoorzieningen op ons eiland.  In deze blog vooral informatie over opbouw van een pensioen in Curacao. Dit is ook bekend als pensioensparen. De Staten van Curacao heeft recent enkele wetten aangepast om het zelf sparen voor je pensioen in Curacao extra aantrekkelijk te maken.

Hierbij  bepaal je zelf hoeveel geld je wilt sparen voor je pensioen op een geblokkeerde bankrekening. Je bouwt zo zelf je individuele oudedagsvoorziening op. Deze vorm van sparen wint de laatste jaren erg aan populariteit. 

sparen voor pensioen in Curacao - pensioensparen curacao
Met pensioen in Curacao – genieten in Dushi Korsou

Vormen van oudedagsvoorzieningen in Curacao

Er zijn drie vormen van oudedagsvoorzieningen in Curacao:

 • de Algemene Ouderdomsvoorziening (AOV) oftewel het overheidspensioen.
 • een pensioen dat opgebouwd wordt bij een bedrijfspensioenfonds of bij een algemene verzekeringsmaatschappij.
 • zelf sparen voor je oude dag – een individuele oudedagsvoorziening.

De AOV komt steeds verder onder druk te staan en deelnemen aan een bedrijfspensioenfonds is lang niet voor iedereen weggelegd. Vandaar dat het een goed idee is om zelf te sparen voor je oudedagsvoorziening op Curacao. Dit wordt ook wel pensioensparen genoemd.

Zelf sparen voor je pensioen in Curacao – wat zijn de regels?

Bij pensioensparen stort je zelf bedragen op een geblokkeerde bankrekening. Geld van deze geblokkeerde rekening kan alleen worden opgenomen indien:

 • de rekeninghouder/spaarder tenminste de leeftijd van 60 jaar heeft bereikt.
 • binnen 6 maanden na het overlijden van de echtgenoot/partner van de spaarder.

Het geld mag in bovenstaande gevallen niet in één keer opgenomen worden. Dit moet over een periode van tenminste 5 jaren worden uitgekeerd aan spaarder.

Wat gebeurd er met opgebouwde pensioen op  een geblokkeerde rekening in Curacao als de spaarder overlijdt?  Het geld mag dan in termijnen uitgekeerd worden aan de nabestaande(n). Ook nu geldt dat het geld niet in één keer uitgekeerd mag worden.

 • bij een echtgenoot/partner moet het uitgekeerd worden over een periode van tenminste 5 jaren.
 • bij kinderen jonger dan 27 jaar moet het uitgekeerd worden over het aantal jaren dat het kind jonger is dan 27 jaar. Dit met een minimum van 5 jaren. Voor een kind van 15 jaar betekent dit bijvoorbeeld een termijn van (27 min 15) 12 jaren.
 • bij kinderen ouder dan 27 jaar of ouders van de spaarder is de minimum periode 20 jaren.

Er is een uitzondering op bovenstaande regels: indien spaarder per jaar niet meer dan NAf. 1.000,00 gestort heeft op de geblokkeerde rekening. In dit geval mag het bedrag in alle bovengenoemde gevallen ineens opgenomen worden.

Genieten van je pensioen in Curacao
Genieten van je pensioen in Curacao

Belastingvoordelen pensioensparen op Curacao

Met ingang van 1 januari 2016 mogen alle stortingen die gedaan worden op een geblokkeerde bankrekening om te sparen voor je oude dag op Curacao afgetrokken worden van je inkomen bij je aangifte inkomstenbelasting.

Ook is de maximale aftrek verhoogd. Was de maximale aftrek in 2016 nog NAf. 1.500,00 per persoon, in 2017 is dit verhoogd naar NAf. 3.000,00. De Staten van Curacao heeft bovendien gesteld dat de aftrek met ingang van 2019 NAf. 5.000,00 per persoon bedraagt. Met deze aangepaste wetten is het extra voordelig om te sparen voor aan je pensioen in Curacao.

Mensen die getrouwd zijn hebben samen recht op NAf. 10.000,00 aftrek.

Zelf sparen voor pensioen in Curacao versus levensverzekeringen/ lijfrente:

Tenslotte nog enkele voordelen van pensioensparen ten opzichte van een levensverzekering:

 • je hoeft geen vaste bedragen te storten. Je kunt ieder jaar zelf beslissen welk bedrag je wilt storten.
 • anders dan bij lijfrentes / levensverzekering hoef je in de opbouwfase geen premie voor het overlijdensrisico te betalen.
 • bij overlijden van de spaarder blijft het tegoed beschikbaar voor erfgenamen. Bij levensverzekeringen vervalt bij overlijden van de spaarder het opgebouwde tegoed  aan de verzekeraar.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur me een berichtje en ik help je graag verder!

Wil je na het lezen van deze blog meer weten over de actuele huizenmarkt op Curacao? Klik hier voor een overzicht van koophuizen in Curacao en huurhuizen op Curacao.

Margriet

Met dank aan Price Waterhouse Coopers Dutch Caribbean