Jaarwisseling op Curaçao

Spread the love

Tijdens de jaarwisseling op Curaçao blijkt weer eens hoeveel Nederlandse tradities ook hier ingeburgerd zijn. We eten oliebollen en appelflappen en gaan vuurwerk kopen bij één van de vele vuurwerk verkooppunten.

Jaarwisseling op Curaçao – Vuurwerk

Op oudejaarsavond zijn er talloze feesten en vuurwerkshows bij bijna alle hotels en restaurants die het eiland rijk is. Volop gelegenheid om de jaarwisseling uitbundig te vieren dus.

Net als in Nederland is de trend de laatste jaren wel dat er minder vuurwerk verkocht wordt aan particulieren en dat het aantal slachtoffers van vuurwerkongelukken daardoor gelukkig ook jaarlijks afneemt.

Jaarwisseling op Curaçao – De nieuwjaarsduik

Een tweede traditie die we ook hier op Curaçao in ere houden is de ‘nieuwjaarsduik’ op 1 januari, compleet met gratis Unox mutsen voor de eerste 500 deelnemers. Dit is enkele jaren geleden als grap begonnen en inmiddels razend populair.

Nieuwjaarsduik bij Zanzibar in Curaçao
Nieuwjaarsduik bij Zanzibar in Curaçao

Jaarwisseling op Curaçao – Lokale Tradities

De eerste zaterdag na nieuwjaarsdag beklimmen veel mensen de hoogste berg van Curacao, de Christoffelberg. Met een grote groep vrienden of familieleden wordt ’s morgens vroeg aan de klim begonnen en na 1 of 2 uur, afhankelijk van de conditie van de deelnemers, bereikt men de top van de Christoffelberg.

Het uitzicht hier is adembenemend en het is dan ook echt een aanrader om deze berg een keer te beklimmen. Het Christoffelpark is het hele jaar geopend dus je kunt altijd terecht, alleen op de eerste zaterdag van het jaar is het extra druk en extra feestelijk.

Uitzicht vanaf de top van de Christoffelberg
Uitzicht vanaf de top van de Christoffelberg

Fuikdag

De eerste zondag na nieuwjaarsdag is het traditioneel Fuikdag Op deze dag vaart iedereen die een boot heeft (of vrienden met een boot) naar Fuikbaai, dichtbij het Santa Barbara Resort, om daar te genieten van een hele dag feest vieren, elkaar gelukkig nieuwjaar wensen en lekker eten en drinken.

Fuikdag is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een mega groot festijn waarbij zelfs boten van omliggende eilanden helemaal naar Curacao varen om bij Fuikdag aanwezig te zijn. Dit jaar zijn er, naar aanleiding van enkele incidenten vorig jaar, strikte regels opgesteld voor deelnemers aan het festijn zodat Fuikdag veilig verloopt en een onvergetelijke dag is voor alle aanwezigen.

Een mooie foto van Fuikdag vanuit helicopter genomen
Een mooie foto van Fuikdag vanuit helicopter genomen

Bouwvak

Tenslotte is in Curaçao de bouwvak vakantie niet in de zomermaanden maar in de maand december en januari. Wanneer je een huis aan het bouwen bent ligt dit in de periode rond de kerstdagen en de jaarwisseling 3 weken helemaal stil. Handig om te weten, toch?

Ik wens iedereen alvast hele fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor 2015!

Tot gauw, Margriet