Autorijden op Curaçao

Spread the love

Je wilt autorijden op Curaçao, want zonder auto kom je niet ver op het eiland. In deze blog over auto’s bespreek ik meteen maar even 3 belangrijke zaken die je moet weten.

  • Hoe zit het met een auto keuring?
  • Waar betaal je je wegenbelasting en wanneer?
  • Wat moet je doen als je betrokken bent bij een aanrijding op Curaçao?

Niet de leukste onderwerpen maar wel handig om van op de hoogte te zijn.

Het keuren van je auto op Curaçao

Afhankelijk van de leeftijd van je auto moet je iedere 2 jaar langs bij het keuringslokaal in Parera voor een verplichte autokeuring. In principe stelt de keuring niet zo heel veel voor, je banden, remlichten, richtingaanwijzers e.d. worden gecontroleerd en als alles in orde is krijg je een nieuwe keuringskaart waarmee je weer 2 jaar kunt rijden. Als bijvoorbeeld je banden glad zijn of je remschijven versleten dan moet je dat laten repareren waarna je opnieuw naar het keuringslokaal moet gaan om de auto te laten goedkeuren.

Bij het keuringslokaal zijn vaak lange wachttijden omdat er nu eenmaal erg veel auto’s rond rijden op ons kleine eilandje. Daarom kiezen veel mensen ervoor om iemand anders ‘in te huren’ om de keuring te verzorgen. Maar tegenwoordig kun je van tevoren een afspraak maken door een email te sturen aan sita@gobiernu.cw (sita = afspraak). Je krijgt dan een dag / tijd door waarop je met je auto langs kunt komen en de wachttijd valt dan erg mee. Meestal heb je na een uurtje wachten en een betaling van Naf. 30,00 weer een nieuwe keuringskaart in je bezit.

Autorijden Curaçao
Automobilisten in de rij bij het keuringslokaal in Curaçao

Wegenbelasting

Als je in het bezit bent van een geldige keuringskaart kun je bij ieder postkantoor of bij het belastingkantoor in Emmastad je wegenbelasting betalen. De kosten verschillen afhankelijk van het bouwjaar van de auto. Op deze link vind je een overzicht van alle wegenbelasting tarieven.

Je betaalt belasting als je een auto koopt en daarna kan je ieder jaar in januari een nieuwe sticker kopen nadat je in de krant gelezen hebt dat de stickers op het eiland aangekomen zijn. Je kiest zelf of je wilt betalen voor 6 of 12 maanden. Wanneer je voor 6 maanden betaalt moet je uiteraard in juni nog een keer terug om opnieuw een sticker voor 6 maanden te gaan kopen.

Bij het postkantoor in het WTC en het postkantoor in de Roodeweg in Otrabanda zijn vrijwel nooit wachttijden. Bij het belastingkantoor en het grote postkantoor kan het soms wel druk zijn als de nieuwe wegenbelasting-stickers net op het eiland zijn aangekomen.

Wat te doen bij een aanrijding op Curaçao?

Wanneer je betrokken raakt bij een auto ongeluk of aanrijding in Curaçao zijn twee dingen belangrijk:

  • auto’s niet verplaatsen
  • Curaçao Road Services (CRS)bellen
Autorijden op Curaçao
CRS bus die na een aanrijding snel ter plaatse is

CRS is een moderne dienst die namens alle autoverzekeraars meteen na een ongeluk een rapport opmaakt. Je kunt ze bellen op telefoonnummer 199. Meestal is er binnen 15 tot 30 minuten na de aanrijding een CRS bus ter plaatse. De mensen die betrokken zijn bij de aanrijding vullen dus niet zelf een schadeformulier in, maar dit wordt verzorgd door CRS en wel op een heel efficiënte manier.

In ieder CRS busje met airco is een kantoortje ingericht en je verklaring wordt meteen in de computer ingetikt. Dan geef je mondeling nog een verklaring en je krijgt een geprint bonnetje mee met daarop het schadenummer. Met die bon ga je naar je verzekeraar en die kan vervolgens alle informatie in het computersysteem van CRS terugvinden. Ook de verzekeraar van de tegenpartij kan in hetzelfde system zodat de afwikkeling vaak erg vlot plaats kan vinden.

Groetjes! Margriet