Belastingvoordelen Curacao: aftrekpost premie lijfrenteverzekering

Spread the love

In een eerdere blog schreven we al over de mogelijkheden van pensioensparen op Curacao en over de ‘Pensionada Regeling’ die het aantrekkelijk maakt om na je pensioen in Curacao te gaan wonen. Vandaag vertellen we iets meer over de belastingvoordelen wanneer je een lijfrenteverzekering op Curacao afsluit.

Ben je van plan om te gaan sparen voor later? De belastingdienst Curacao biedt belastingvoordelen door verhoging van je aftrekposten: de premies die je betaalt voor een (al dan niet gerichte) lijfrenteverzekering mag je opvoeren als aftrekpost van je belastbaar inkomen. Zo betaalt de belastingdienst mee aan de opbouw van je pensioen voorziening op Curacao!

pensioen curacao pensionada

Belastingvoordeel lijfrenteverzekering Curacao

Op 1 januari 2017 heeft de belastingdienst Curacao de aftrek voor premies van je lijfrenteverzekering verder verruimd.  Hierdoor betaalt de belastingdienst Curacao nog meer mee aan de opbouw van je pensioen op Curacao dan voorheen.

In deze nieuwe regeling mag je jaarlijks maximaal 10% van je salaris aan premies voor een lijfrenteverzekering van je belastbaar inkomen aftrekken. Het absolute maximum hierbij is NAf. 3.000 per persoon.

Het voornemen is dat in 2019 deze regeling verder verruimd wordt zodat het absoluut maximum dan NAf. 5.000 per persoon bedraagt. Het gaat hierbij ook om 10% van je salaris maar het absoluut maximum per persoon is dus hoger.

Ben je getrouwd? Dan mag je samen met je echtgenoot/echtgenote het dubbele bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. Het bedrag is voor een getrouwd stel samen nu dus NAf. 6.000 en na 2019 mag je samen NAf. 10.000 van je belastbaar inkomen aftrekken.

Verder was het voorheen niet mogelijk om premies voor je lijfrenteverzekering op Curacao als aftrekpost te gebruiken indien ook pensioenpremie op je salaris werd ingehouden maar ook deze beperking is nu vervallen.

Nieuwe regels lijfrenteverzekering

Wel zijn er enkel nieuwe regels voor het aftrekken van premies voor je lijfrenteverzekering op Curacao. De belangrijkste regel is dat de lijfrente polis moet worden afgesloten bij een in Curaçao gevestigd levensverzekeringsbedrijf. Hierop is slechts één uitzondering mogelijk: indien de lijfrenteverzekering/ pensioenregeling reeds afgesloten is ten minste drie jaren voor je ingeschreven werd als  inwoner van Curaçao.

Verder verschillen de eisen voor aftrek afhankelijk van de manier waarop de lijfrente uitgekeerd zal worden.

lijfrenteverzekering curacao pensioen

Mogelijke uitkeringen van lijfrenteverzekering:

  • inkomen voor jezelf voor later
  • inkomen voor je kind(eren)
  • inkomen ingeval van ziekte, ongeval of invaliditeit van jezelf
  • inkomen voor je partner indien je overlijdt

Kortom: heb je de mogelijkheid om elke maand wat geld opzij te leggen om te sparen voor een pensioenregeling? Dan is het een goed idee om even in deze materie te duiken. Misschien ga je dan beginnen met het opbouwen van een aanvullend oudedagspensioen  op Curacao. Ik hoop in ieder geval dat deze blog je iets meer duidelijkheid heeft gegeven over deze best lastige materie.

Ben je van plan om te verhuizen naar Curacao? Neem gerust contact met me op als je vragen hebt.

Op zoek naar een huis op Curacao? Kijk op deze website voor een compleet overzicht van alle huur- en koophuizen op Curacao.

Margriet