Curaçao volgens inwoners: Hoe klein is Curaçao?

Spread the love

In de rubriek “Curaçao volgens inwoners” behandel ik vandaag een vraag die ik vaak krijg. Is Curaçao niet erg klein om er zo lang te wonen en of we ons niet beperkt voelen door op zo’n klein eiland te wonen.

De feiten over de afmetingen van Curaçao

  • Het totale oppervlak is ongeveer 444 vierkante kilometer.
  • Van Oostpunt naar Westpunt is de afstand zo’n 60 kilometer (echter, een deel van Oostpunt is niet toegankelijk omdat het privé eigendom is).
  • Op het smalste stuk van het eiland is de afstand van de noordkust naar de zuidkust slechts 5 kilometer! Dit is ongeveer ter hoogte van ons vliegveld: Hato International Airport Curaçao.
Curaçao volgens inwoners
Afstand naar verre locaties op strand van Hemmingway

It’s a small world after all

Als we op Schiphol Amsterdam of Miami Airport op het vliegtuig naar huis stappen kijken we in de vertrekhal altijd even rond naar de medereizigers. Na 10 jaar op het eiland komt het eigenlijk nooit voor dat er niet tenminste 1 bekende in het vliegtuig zit.

Elkaar even groeten, een beetje bijkletsen, vertellen hoe fijn het is om weer naar Curaçao te gaan…. we genieten ervan. Ook wordt er in het vliegtuig door medepassagiers vrijwel altijd Papiaments gesproken (de lokale taal van de Caribische eilanden) en dan denk je “bijna thuis”.

Hoe klein is Curaçao in de belevenis van de mensen die er wonen?

Het is natuurlijk voor iedereen anders maar als ik terug kijk op de vierkante kilometers die ik in Nederland gebruikte voor ons dagelijks leven, dan was dat gebied een stuk kleiner dan het eiland waar we nu wonen.

Behalve vakanties bleven we toch veel in eigen stad of de naastgelegen grotere stad (Eindhoven) voor ons werk, de scholen van de kinderen, om te winkelen en op visite te gaan bij vrienden en familie. We hebben daarom ook absoluut niet het gevoel dat we beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid door op een eiland te wonen, daarvoor is Curaçao gewoonweg te groot en er is ook zo enorm veel te doen.

In Nederland vonden we het erg leuk om via een bekende websites zoals nachtjeweg.nl één of twee hotelovernachtingen te boeken en een weekendje weg te gaan. Op Curaçao aangekomen dachten we dat deze leuke hobby wel over zou zijn maar niets blijkt minder waar.

Ook op Curaçao is het erg leuk om met je gezin of een groep vrienden een hotel of een luxe villa te boeken om het weekend samen door te brengen. Ook al ligt het hotel heel dichtbij je eigen huis, voor het gevoel van ‘op vakantie zijn’ maakt dat eigenlijk niets uit. Veel hotels hebben in het laagseizoen goede aanbiedingen voor ‘locals’ en daarmee is het extra leuk.

Bijkomend voordeel: je kunt snel even naar huis om de honden uit te laten.

Mijn conclusie

Het is erg persoonsgebonden. Een paar van onze collega’s zijn na een aantal jaren op het eiland weer vertrokken om ergens anders te gaan wonen, in hun geval in Ibiza en Zwitserland. Veel Nederlanders keren ook terug naar Nederland om diverse redenen. Maar mensen die langer op het eiland wonen hoor ik nooit klagen dat het eiland te klein is. Er is ongelooflijk veel te doen op cultureel, sportief en uitgaansgebied. Daarom heb je nooit het idee dat het eiland klein is. Bovendien, hoe langer je op Curaçao woont, hoe groter je vriendenkring.

Dat neemt niet weg dat het heerlijk is als je het je kunt veroorloven om af en toe op het vliegtuig te stappen voor een weekendje weg naar Bonaire, een ‘shopping spree’ in Miami of een familiebezoek in Nederland.

Wil je meer weten over hoe het is om op Curaçao te wonen en te werken? Volg deze blog en je leest er alles over!

Groetjes!
Margriet